Kategorier
M. Pontoppidan

M. Pontoppidan: Den hvide firkant – kristen billedytring i Sovjet

OLYMPUS DIGITAL CAMERAHVAD SKETE DER med de russiske ikonmalere og deres værker efter Oktoberrevolutionen i 1917? Og hvordan var det at være kristen kunstner i et land, hvor den nye regering nu ønskede at skabe et ateistisk samfund? Hvad skulle sådan en kunstner gøre af sig selv? Hvilken plads, om nogen, kunne han have i den nye verden?

Bogen fortæller om to brødre, Aleksandr og Pavel Korin, der nedstammede fra en 400 år gammel kunstnerslægt fra ikonmalerbyen Palekh. De var selv uddannet indenfor ikonmalerfaget, men måtte nu vælge en anden vej i kunsten og i livet.

Ikke desto mindre svigtede de ikke deres tradition, men søgte at beskytte den fra de billedbål, der brændte landet rundt. Og begge fandt en måde at yde modstand mod regimet uden ord – gennem deres billedytringer.

M. Pontoppidan er Ph.D. og har udgivet både fag- og skønlitteratur (på dansk, engelsk, tysk, norsk og russisk) samt oversat lyrik fra russisk og middelhøjtysk. Den russiske oversættelse af bogen Vestens glemte rose vandt den litterære pris Terra Incognita på Moskvas Internationale Bogmesse i 2016.

Kr. 50,-

E-bog kan købes som pdf ved henvendelse til info@apophasis.dk